Kiszenie kapusty w grupie 3 latków Kotków
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
W ramach realizacji tematu „Zapasy na zimę” dzieci z grupy 3 – latków „Kotki” uczestniczyły w zajęciach kulinarnych – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki obejrzały film edukacyjny pt. „Jak kiedyś kiszono kapustę”, mogły dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk). Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Koteczki już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw Panie ją poszatkowały. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej w tym celu miski i każdą warstwę posypywały solą, marchewką i kminkiem. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Następnie specjalne wiadro z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin. Napisała: Beata Szumańska